Eneseareng kui teadlik kasvamine: kuidas muuta oma elu, leidmaks uusi elusuundi ja eesmärke, mis on kooskõlas inimese tõeliste väärtuste ja sügavaimate soovidega.

Kiire vooluga jõgi mägises metsas, ümbritsetud lopsaka rohelise taimestikuga, sümboliseerimas enesearengu ja muutuste jõudu ning loomulikku liikumist uute suundade poole

Eneseareng ja teadlik kasvamine

Eneseareng ei ole pelgalt valik, vaid elu loomulik ja vältimatu osa. Eneseareng on uudishimu, teada saamine, proovimine, kukkumine ja tõusmine. Piltlikult on see kui liikuda edasi koos elu vooluga. Jõgi voolab olenemata ettetulevatest takistustest või ilmateatest.

Valides teadliku kasvamise, tähendab see olla avatud ja vastuvõtlik kõigele uuele, mida elu pakub, olla valmis tegema valikuid, mis toetuvad inimese tõelistele väärtustele ja võivad suunata teda tegutsema hoopis erinevalt sellest, millega inimene seni harjunud on, olla loov. Et see sõna väga ei hägustuks, võiks komponentidena välja tuua: 

  • eneseteadlikkus;
  • emotsionaalne areng;
  • eesmärkide seadmine ja saavutamine;
  • oskuste ja teadmiste arendamine;
  • vaimne ja spirituaalne areng;
  • füüsiline tervis. 

Kõik need komponendid on omavahel seotud ja ei eksisteeri omaette.

Iga inimene on ainulaadne ja seega on ka eneseareng väga isiklik protsess. Kasutan sageli väljendit: nii nagu sees, nii ka väljas.  

On tuttav väljend: inimene on kaunis siis, kui ta sisemine ja väline on harmoonias. Enesearengu protsess kutsub kuulama oma sisemist häält, austama oma tõelisi väärtusi, saavutama sisemine rahu, tasakaal ja liikuma kooskõlas sellega, mis on tema jaoks kõige olulisem, et oma potentsiaali endast väljaspool realiseerida.

Oma isikliku arenguplaani vajalikkus

Rääkides teadlikust kasvamisest, mõtlen oma elu mitte raiskamist. Kui inimene juba siia maailma sünnib, on surm ta kõige truum kaaslane. Kuidas sa kasutad sul olevat aega? Kas see on sulle rahulolu ja rõõmu pakkuv? Kes väsib enne? Miks on inimesel siis muutust kergem ette võtta, kui on ränk diagnoos? Mida sa ootad, kuhu sa seda otsustamist lükkad? 

Enesearenguplaan on enda teadvustamisel abiks ning kui eelpool nimetatud komponente kasutada, on haaratud inimest puudutav kogu valdkond. Ma pooldan ise plaanide koostamiseks meetodeid, kus on kaasatud meelerännakud, et juba eos tegeleda võimalike takistuste ja piirangute eemaldamisega. Plaan on 20%, teostus ja sellle viimine elu vooluga ühte rütmi ning jõud selle ära tegemiseks on 80%. 

Mitu plaani oled koostanud? Kui rahul oled saavutatuga? Kui lubad hetkeks, et kõik on võimalik, kas oled julgenud oma eesmärki sõnastada? Kui jah, siis miks? Alusta sellest. 

Regressiooniterapeut Lagle Arm istub metsas, sügavalt mõtlikuna päikeselise männimetsa keskel

Vastutuse võtmine oma elu ja otsuste eest

Vastutuse võtmine oma elu ja oma otsuste eest on võtmeküsimus. Kui inimene võtab vastutuse oma elu ja valikute eest, on ta sellega teinud suure sammu, millega on hakanud sügavamalt mõistma ja aktsepteerima oma tegelikke väärtusi ja vajadusi. Nii nagu sees, nii ka väljas. 

Inimene, kes võtab vastutust on julge inimene, ta julgeb seada endale elus, tema jaoks tähendusrikkaid eesmärke, mis kasutavad täielikult tema potentsiaali, kus kõik komponendid on kaasatud. Ta saavutab rahulolu oma tegemistes ja samas tõukab see teda edasi liikuma isikliku kasvu suunas. Valitseb harmoonia. Eneseareng on teekond, kus inimene liigub lähemale sellele, kes ta tegelikult on ning julgeb elada oma elu. 

Järjepidevuse jõud

Inimene on vaimne olend ja enesearengu üks komponent on spirituaalne kasvamine. Olles teadlikult oma arenguteel ja võttes selle eest vastutuse, saab ta aru, et inimesel ongi tegelikult kohustus seda teed käia.  

Nii nagu sees, nii ka väljas – siin arendaks seda mõttekäiku natuke teise nurga alt. Esiteks, mida tähendab järjepidevus sees, isiklikul tasandil? See on jõud ja sinu “sügavus”. See on kui ookean, kus 80% jõud on sügavates kihtides ja inimese silm näeb 20%-i, mis pritsib ja möllab pealispinnal. 

Järjepidev tegutsemine loob harjumuse ja toob kaasa sisemise tugevuse, mis on vajalik ettetulevate väljakutsete ületamiseks, aitab toime tulla raskustega, kujundada uusi harjumusi, mis toetavad edasist kasvu.

Kuidas järjepidevus mõjutab inimesest väljaspool olevat? Inimene annab oma õppetunnid ja kasvamise kogemused edasi tulevastele põlvedele ja kõigile, kellega ta oma teekonnal kohtub – “keda puudutab”. Olgu see kokkupuude tööalane, hobid, missioon, jne. 

Käsi viskamas täringuid, sümboliseerides elu ettearvamatust ja julguse võtmist muutuste teel
Pilt: https://www.pexels.com/photo/person-about-to-catch-four-dices-1111597/

Mugavustsoonist väljumine kui arenguvõimalus

Mugavustsoon on kujunenud läbi elu inimese seniste kogemuste ja õpitu põhjal, et mitte haiget saada ega pettuda, et oleks turvaline. Mugavustsoonist väljapoole jääb tundmatus. Julgus võtta riske ja astuda tundmatusse, sest just seal peituvad uued õppetunnid, kasvuvõimalused ja ka inimese uskumatud ressursid ning veel märkamata anded. 

Oma hirme ja takistusi ületades tekivad uued vaatenurgad ja võimalused. Vahest aitab piltlikustamine: kui oled kinni jäänud labürinti, kus labürindi seinad on kasvanud üle pea. Miks mitte seinad maha niita ja vaadata avaramalt, võib-olla saab selgemaks, kuhu üldse oled sattunud? 

Mõtteviisi jõud enesearengu toetamisel

Mis mõjutab mõtteviisi? Uskumused, käitumismustrid, kogemused. Holistiline maailmavaade vaatleb inimest kui tervikut, kus inimese mõtted, tunded, hing ja füüsiline keha on omavahel tihedalt seotud, mõjutavad üksteist, moodustades ühtse terviku. Inimesel võib olla geniaalne mõte, kuid mõtteviisi jõud sõltub, mida kostavad need ülejäänud. 20% mõte, ülejäänud on 80%. 

Mõtteviisi muutmine ja arendamine on enesearengu teekonna võimas tööriist, sest see võimaldab muuta oma sisemist seisundit ühise eesmärgi nimel. Enesearengu teel olemine tähendab ka valmisolekut oma traumade ja elu jooksul kogunenud valusate kogemustega kohtumist, seda nii rahulolu kui ka eesmärkide saavutamise nimel. 

Vigadest õppimine ja kasvuvõimalusteks muutmine

Eneseareng on isiklik sisemine kasv ja transformatsioon, muuta halvad kogemused enda kasuks. Inimene kipub andma hinnangut, mis mingil eluetapil meie jaoks on olnud kas hea või halb. Enesearenguga tegeledes, võib kogeda, kuidas lugu, mida jutustad uhkusega, võib osutuda hoopis piiranguks ja kammitsevaks edasisel teel. Nii siin elus, kui hinge tasandil kogetu, inimese alaeadvus ehk ookeani allhoovused omavad tohutut jõudu, mis on see 80%, jõud, millega sa ennast realiseerid.  

Maailm on tervik, halb ja hea moodustavad terviku. Halb ja valus kogemus, kahju mida inimene näeb praegu endale, on võimalus pöörata enda kasuks. Ma mõistan, kui raske see võib vahel olla. Näiteks: tuba on akendeta. Sa võid tuppa sisenedes tule põlema panna, kuid sa võid ka kombata pimeduses – sinu valik. Minu küsimus, ehk paned tule põlema, mida sa ootad? Kaua soovid seda koormat kanda? Kas võiksid seljakotist üleliigse välja visata? 

Elukestev õppimine kui kasvustrateegia

Uute oskuste ja teadmiste omandamine aitab arendada paindlikkust ja kohanemisvõimet, mis on vajalik pidevalt muutuvates olukordades nii sinu sisemaailmas kui välismaailmas. Inimene on osa maailmast, ühiskonnast ja su areng sissepoole saab liikuda olles harmoonias välisega.

Maailm on pidevas muutumises ja inimene on osa sellest. Järelikult – tasakaal, rahulolu leidmine, rõõm peitub muutustega kaasa minemises. Elukestev õppimine aitab inimesel paremini kohaneda elu väljakutsetega ja leida uusi lahendusi probleemidele, uusi väljundeid enda realiseerimisele, toetades seeläbi veel sügavamate ja jätkusuutlikumate muutuste saavutamist.

Motivatsiooni hoidmine ja taastamine

Motivatsiooni säilitamine on enesearengu teel kriitilise tähtsusega. Motivatsioon on kui taim, mis vajab eluks vett. Üks, mida alati soovitan: esmaabikapp – mida teed, kui motivatsioon langeb alla kriitilise? Kolm asja, mida teed ja neid ei hakka välja mõtlema mitte siis, kui sa juba neid vajad, vaid need on ette valmistatud etapil, kui sa oled oma eluga üsna rahul. 

Üks väga hea asi on, kui sa ise oma positiivse kogemuse pealt kirjutad endale kirja, mida loed, kui kõik pole nii, nagu soovid. Kes veel saab sulle sel momendil paremat nõu anda?

Motivatsiooni hoidmiseks on tähtis roll rutiinil, mis on sinu päevastes toimingutes ja on seotud enesearengu komponentidega, näiteks toetav keskkond ja teraapia.

Toetava keskkonna loomine enesearenguks

Keskkonnal on oma roll inimese kujunemisel ning sama tähtis on selle roll ka enesearengus. Sageli on keskkonnategurid nii määravad, et abiks on välise keskkonna muutmine, kuni sisemine kasvamine jõuab järgi, et siis juba taas teadlikke valikuid teha.

Toetava ja turvalise keskkonna tunnusteks on:

  • avatus;
  • julgustav ja toetav suhtlemine;
  • eluterve enesereflektsiooni soodustamine;
  • inspireerivus;
  • uute ideede ja tegevuste tekkimise ja proovimise soodustamine.

Järjepideva enesevaatluse ja tagasiside abil areneb teadlikkus oma tugevustest ja arenguvajadustest. Soovitan luua rutiinid ja harjumused, mis toetavad vaimset ja emotsionaalset heaolu, näiteks nagu vaimsed praktikad, füüsiline aktiivsus, tervislik toitumine, pidev õppimine.

Enesearengut soodustav keskkond peaks olema dünaamiline ja kohanemisvõimeline, pakkudes pidevalt uusi väljakutseid ja kasvuvõimalusi. Teraapiagrupid on näiteks üles ehitatud selliselt, et pakkuda turvalises keskkonnas esimesi samme, katsetada, proovida ja siis juba ellu integreerida. 

Teadliku eluviisi viljelemine 

Teadliku eluviisi viljelemine on teekond. Igaks juhuks, teadlikkus ei võrdu mõistlikkus. Teadlikkuse arendamine tähendab teadlikuks saamist oma mõtetest, tunnetest ja käitumismustritest ning nende mõju mõistmist oma elule. Teadlikkuse arendamine loob ruumi elamiseks hetkes, enesereflektsiooniks ja sisemiseks kasvuks, soodustades positiivsete muutuste ellu kutsumist, suurendades elukvaliteeti ja rahulolu.

Teraapia roll enesearenguteel

Enesearengu teel on üheks komponendiks spirituaalne areng. Teadlike valikuid tehes on teraapia loomulik protsessi osa. Inimeste teadlikkus enesearenguga tegelemisest on kõvasti muutunud. Kui psühhoteraapiasse varem mindi, sest enam teisiti ei saanud ja isegi varjati, et otsid abi, siis nüüd on see nii oluline raviprotsessi osa ja tähtis osa enda eest hoolitsemisel – kui võimalus, lahenduste kiirtee.  

Terapeut ja klient istuvad vastamisi, sümboliseerides teraapia olulist rolli enesearengu ja spirituaalse kasvu teekonnal
Pilt: https://www.pexels.com/photo/person-in-black-pants-and-black-shoes-sitting-on-brown-wooden-chair-4101143/

Regressiooniteraapia on üks vähestest psühhoteraapia meetoditest alternatiivmeditsiini valdkonnas ja üldse vähestest meetoditest, mis annab võimaluse muutunud teadvuse seisundis regresseeruda olukorda, mis inimese jaoks on piiravaks käesoleval hetke. Näiteks labürindi seinad ja uurida, mis läks antud hetkes viltu, kuidas need seinad on tekkinud ja uurida inimese alateadlikke hoovuseid.

Automaatselt valikuid tehes on suur roll mõistusel ja kogemusel ning mõistus annab endast parima, et lähtuvalt varasest kogemusest saaks parim turvaline lahendus. Teadlike valikuteni viib arusaam oma allhoovustest, “ookeani sügavusest”. Regressiooniteraapia viib nendeni. 

Tagasilöökide ületamine ja eduks muutmine

Laps kollases jopes ja kummikutes hüppamas rõõmsalt lombi sisse, näidates, kuidas elu väikeste rõõmude leidmine on osa enesearengust
Pilt: https://www.pexels.com/photo/child-jumping-into-body-of-water-2387702/

Tagasilöögid on paratamatud, kuid neid saab muuta edulugudeks. Tagasilöök lööb kõik segamini. Minu kogemus on, et ma taastan enese sisemise tasakaalu, et tuua end tähelepanu keskmesse. Olla hetkes, et kõik, mille saavutanud oled, ei mattuks ähvardava laviini alla. Siinjuures on taas hea tuletada meelde rutiinide olulisust. 

Tea, et iga korraga hakkavad muutuma vahemikud kahe tagasilöögi vahel pikemaks ja sinu enesekindlus taastub iga korraga kiiremini, kuni sa võtad oma elukogemuse kokku ja oskad sõnastada endale õppetunni ning väärtustad seda kogemust ja tood välja sealt sinu isikliku kasvu. Tagasilöökide korral on suureks abiks kogukond ja vajadusel teraapia. 

Kokkuvõte

Kui soovid oma enesearengut kiirendada ja süvitsi uurida oma sisemaailma, siis astu järgmine samm oma teekonnal. Broneeri kohtumine regressiooniterapeudiga ja avasta, kuidas teadlik kasvamine võib muuta sinu elu paremaks. Registreeru juba täna ja alusta oma isiklikku muutuste teekonda!

Lisa tagasiside

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga